30 dolog 30 előtt: a lista

30 dolog 30 előtt: a lista

Amikor 19 éves voltam, írtam egy listát azokról a dolgokról, amik semmiképp se maradhatnak ki az életemből. (Ilyenkor egyébként annyira szerencsésnek érzem magam amiatt, hogy évek óta írok naplót, hiszen időnként igazi kincsek bukkannak fel lapozgatás közben – akárcsak ez a mostani.) Furcsa érzés szembenézni a múltbéli önmagammal. Egyszerre volt nagyon vicces, kicsit ciki, de ugyanakkor tanulságos is látni, hogy 7 éve milyen elképzeléseim voltak az életről és mik voltak az álmaim. Például evőversenyen szerettem volna részt venni… Néhány pontot megvalósítottam, másokat valószínűleg sosem fogok, de már nem is nagyon szeretnék – főleg nem 30 előtt.

Pár napja arról beszélgettünk Gerdivel, hogy vajon visszagondolva érdekesnek fogjuk-e látni az életünket, hogy merünk-e igazán élni? Kérdés persze az is, hogy ki mit ért érdekes élet alatt. Én azt, amikor igazán önmagunk lehetünk és követhetjük a bennünk élő gyermeki kíváncsiságot, amit általában a felnőtté válás közben megtanulunk elnyomni. Néha természetesen muszáj lemondani az álmok követéséről – például bizonyos családi helyzet vagy anyagiak miatt – de csak ritkán érdemes. Puffogtathatnék közhelyeket arról, hogy csak egy életünk van, de szerintem így is mindenki érti a lényeget.

Néhány napja azon dolgozok, hogy (külföldi inspiráció hatására) én is összeállítsam a listát azokról a dolgokról, amiket szeretnék megtenni 30 előtt – tehát 4 éven belül. Először egy jókislányos listát sikerült összehoznom, de aztán annyira nagy hatással volt rám a Gerdivel folytatott beszélgetés az életről, hogy eldöntöttem: merek nagyobbat is álmodni. Talán így sem lett annyira extrém, de jobban tükrözi az igazságot, mint az első verzió. Jöjjön hát a “30 előtt lista”, legyen iránymutató egy teljesebb élet felé 😉

30 dolog 30 előtt

 1. 30 napos fotós kihívás teljesítése. Röviden összefoglalva a lényegét: egy hónapon át minden nap kapok vagy kiválasztok egy szót, amire egy aznap általam készített fényképpel kell reagálnom.
 2. Átfogó online album készítése a kedvenc zeneszámaimból/elköteleződni egy zenei platform felé. Állandóan váltogatom a szolgáltatókat (Grooveshark, Spotify, Youtube) és emiatt mindig elvesztem a lista egy részét és csak az aktuális kedvenceket hallgatom. (Értsd: két számot addig hallgatok, amíg meg nem utálom a zenét mint olyat.)
 3. Megtanulni meditálni. Nem belealudni, és rendszeresen alkalmazni valamilyen formáját.
 4. Megtanulni profibban fényképezni. Mindig is érdekelt, és most – a blog kapcsán – még égetőbb szükségét érzem. Az automata fókusz és a “sunset effect” ötvözése nem túl kifinomult ugyanis.
 5. Rászokni az alvás előtti olvasásra. Több szempontból is ideális: lenyugtat és így bűntudatom se lesz, hogy nap közben olvasok. Márpedig az olvasás az, amiről nem tudok és nem szeretnék lemondani.
 6. Még többet tanulni. Marketingről, pszichológiáról, designról, dietetikáról, szociológiáról, az emberekről és magamról.
 7. Kipróbálni magam szabadúszóként. Egy igazi nagy álmom válik ezzel valóra. Később, egy másik bejegyzésben még mesélek erről.
 8. Minél többet utazni. A legfontosabb úticélok közé Norvégia, Görögország, Ausztrália és Új-Zéland tartozik.
 9. Olyan házban élni, amihez van kert. Annyi mindent szeretnék: virágokat, fűszernövényeket, málnabokrot és paradicsomot ültetni, az árnyékban olvasni, a kertben reggelizni és vacsorázni, kerti partykat tartani.
 10. Önkénteskedni. A legjobb az lenne, ha gyerekeken segíthetnék, de például a K&H-s meseolvasásra még sosem sikerült bejutni. Ideje máshogy is próbálkozni.
 11. Meggyógyulni. Tudom, tudom, ez egy olyan cél, ami nem valósítható meg a szó klasszikus értelmében, de a tünetmentesség igen. Na meg merjünk nagyot álmodni 😉
 12. Megtanulni szeretni magamat. Kívül-belül, mások véleményétől függetlenül. Rengeteg időt spórolnék magamnak, ha nem töprengenék azon állandóan, hogy vajon elég jó vagyok-e.
 13. Festeni. Úgy félek a festéstől, mint a tűztől, mivel meggyőződésem, hogy csak lejáratom magam, mert egy négyéves is szebben fest nálam. De aztán több helyen is olvastam, hogy a kikapcsolódás és a szórakozás a lényeg festés közben (is) és ez bogarat ültetett a fülembe.
 14. Írni, írni, írni. Mindegy, hogy mit és hol, a lényeg, hogy ne zárjam ki ezt az életemből puszta félelem vagy megfelelési kényszer miatt.
 15. 30 napig vegán diétát tartani. Ugyanis kíváncsi vagyok, hogy kibírom-e májkrém nélkül.
 16. Videó- és képszerkesztési készségek elsajátítása. Egy újabb, lassan nélkülözhetetlennek tűnő képesség.
 17. Megtanulni úgy viccet mesélni, hogy ne nevessem el magam idő előtt. Bizony, ez egy igazi kemény dió.
 18. Több dolgot alkotni a kezemmel. Egyrészt nagyon tetszenek a DIY-projektek, másrészt szeretném bebizonyítani magamnak, hogy nem vagyok menthetetlenül kétbalkezes.
 19. Roadtrip egy országon át. Beülni az autóba konkrét úticél, lefoglalt szállás vagy programlista nélkül, és csak menni. Például Olaszországon, herkentyűs éttermeken, hegyeken, strandokon, és fagyizókon át.
 20. Állatokkal élni (egy kertes házban). Van egy viszonylag rövid listám arról, hogy konkrétan milyen állatokkal, de ez sokszor változik, főleg cuki képek hatására. Persze van, ami (aki) állandó.
 21. Kipróbálni egy Michelin-csillagos éttermet. Mindegy, hogy melyiket, szerencsére nem vagyok válogatós. 🙂
 22. Találni egy étteremet, ami törzshellyé válhat. Van néhány régi kedvenc, de a diétás változások óta nem találtam még meg az igazit. Habár a helyi kávézóban a néni már csak egy futó pillantást vet rám, mielőtt megkérdezi, hogy “A szokásosat?”, de szerintem lehet ezt még fokozni.
 23. Elmenni havonta legalább egy koncertre/kiállításra/színházi előadásra. Régebben ez valahogy könnyebben ment.
 24. Végigbiciklizni a Parenzanát vagy az EuroVelo bringaútvonalak valamelyikét. Legszívesebben most rögtön felpattannék és kipróbálnám mindet, amíg tart a nyár. De ne legyünk telhetetlenek.
 25. Alkotni valami maradandót. Merész, de annál izgalmasabb pont.
 26. Kipróbálni más kultúrák/vallások ünneplési szokásait. Izgalmas, kívül esik a komfortzónán és még tanulhatok is belőle. Itt van például néhány ötlet a karácsony színesebbé tételéhez.
 27. Elmenni egy legalább 14 napos, egybefüggő szabadságra. És hátrahagyni a teendők miatti szorongást.
 28. Kipróbálni a búvárkodást. Több ismerősöm is ódákat zengett már róla, úgyhogy most rajtam a sor.
 29. Megtanulni gitározni. Ez is egy olyan dolog, amit először csacskaságnak tartottam és kihúztam a listáról, de aztán rájöttem, hogy hazudok magamnak: én igenis szeretném kipróbálni, csak a bennem élő gátlások tartanak vissza.
 30. Véghezvinni a tervezett változtatásokat a blogon. Egy csomó tervem van, és ezeket minél előbb meg is szeretném valósítani. Stay tuned 😉

Lesz mit csinálnom, az biztos. Nektek vannak kitűzött céljaitok az elkövetkező évekre?

30 előtt

Save

Save

Save

Save

RelatedPost11 thoughts on “30 dolog 30 előtt: a lista”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.