anti-határidőnapló, amivel a fogadalmak tényleg teljesülhetnek

anti-határidőnapló, amivel a fogadalmak tényleg teljesülhetnek

Pár hete beszámoltam nektek a slow living mozgalommal való találkozásomról és arról, hogy milyen hatással volt ez az életemre. Miután kitettem a cikket, Iza, a 160 gramm blog szerzője felhívta a figyelmemet arra, hogy érdemes lehet egy pillantást vetnem a Slow Budapest oldalára, rendezvényeire és az általuk megjelentetett anti-határidőnapló nevű termékre. Ez utóbbit némi cinizmussal szemléltem, mert nem tudtam elképzelni, hogy hogyan segítheti pont egy határidőnapló a lelassulást, vagy a elfogyni nem akaró feladatok elengedését. Bevallom, arra gondoltam, hogy az “anti-” előtag csak egy jól csengő megnevezés, ami maximum néhány elmés idézetet takar egy klasszikus határidőnapló oldalai közé biggyesztve. Különben is, kinek van még türelme egy offline határidőnapló cipeléséhez és töltögetéséhez, amikor csupán néhány kattintással remek naptárakat tudunk elérni, méghozzá bárhonnan? 

Talán mondanom sem kell, hogy egyrészt van még mit csiszolni a slow living hozzáállásomon, illetve talán az sem meglepő, hogy akkorát tévedtem az anti-határidőnapló hasznosságát illetően, mint ide Nagykáta Kiruna (Nagykáta csak 60 kilométer). Szóval elég nagyot. Akkorát, hogy most tűkön ülve várom január elsejét, hogy végre nekiláthassak az anti-határidőnapló kitöltésének. Igen, ezt ki kell és lehet tölteni, sokkal közelebb áll tehát a méltán közkedvelt bullet journalokhoz és naplókhoz, mint az időpontok listázására szolgáló könyvecskékhez. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején.

Minőség és kinézet

A külsejét tekintve kétszer háromfajta napló közül válogathatunk. Vannak kis méretű (A/6-os) és nagyobb fajta (A/5-ös) kiadványok, mindkét esetben háromféle borítóval – ezen a ponton a legtöbb érdeklődőben felmerülhet a kérdés, hogy vajon belül is különböznek-e, de a válasz szerencsére nem. Bármelyik borító vagy méret mellett teszi le a voksát az ember, a tartalom ugyanaz marad.

anti-határidőnapló értékelés | www.thepuur.com #slowbudapest #slowliving #antihatáridőnapló #stressz

Súlyukat tekintve átlagos határidőnapló-nehézségűek a kiadványok, a méretüknek köszönhetően pedig könnyen beférnek a női táskákba, laptoptáskákba is. A borítók anyaga keményebb kartonpapír, ami gondolom viszonylag jól bírja az egész éves használatot – bár ez nyilván sokban függ az egyéni szokásoktól. Számomra nagyon szimpatikus volt az az információ, amit a könyv végén olvashatunk, miszerint az újrapapírra nyomott anti-határidőnapló gyártása során a környezetbarát technológiának köszönhetően 17 fát kíméltek meg a kivágástól. 🙂 

A hátlap belsején egy kis fakkban apró matricákat találtam, amiken különböző szimbólumok (torta, tea, szív, szendvics, ajándék, stb.) láthatóak. Gondolom ezekkel lehet jelölni a jeles eseményeket, vagy feldobni az egyhangúbb lapokat.

A tartalomról

“A mindennapos rohanás miatt elfeledkezünk a legfontosabb dologról, az életünkről és annak megéléséről. A határidők és a túlhajszolt életmód az évvége felé közeledve még inkább megvisel minket és csak arra várunk, hogy túl legyünk az ünnepeken és pihenhessünk egyet az újév előtt és aztán ismét kezdődik minden elölről. A Slow Budapest idén harmadik alkalommal állította össze az anti-határidőnaplót, ami segít a mindennapi kihívások mellett visszavezetni minket az értékes időtöltéshez.” – Slow Budapest csapata

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Már az első oldalon belevágunk a lecsóba, ugyanis ott van hely arra, hogy meghatározzuk, mit kívánunk magunknak 2017-re. Erre egy oldalunk van, de ez csak a bemelegítés, ami segít hangulatba kerülni, illetve ezáltal tudunk majd az általános céloktól a konkrét feladatokig haladni (ld. később). A második lapon egy jópofa megoldást láthatunk: a nevünk, telefonszámunk és e-mail címünk megadásával, illetve egy fagyi/kávé ígéretével biztosíthatjuk, hogy ha elvesztenénk a példányunkat, az újra visszakerüljön hozzánk.

A következő oldalakon jön a tényleges munka: bizony, nekünk kell gondolkozni és dolgozni a naplóval, méghozzá keményen. Ezen a ponton jön rá az ember először, hogy mennyire más ez az anti-határidőnapló, mint eddig bármi, amivel dolga volt. Először egy bevezetőt olvashatunk arról, hogy miért lehet szükség napjainkban a lelassulásra és hogyan tud ebben segíteni a napló. Aztán lépésről lépésre haladva segít éves, havi és heti ún. slow célokat (pl. több séta, több olvasás, kevesebb internet, stb.) kitűzni – mindezt szuper tempóban, remek módszerekkel és elég sokrétűen megtámogatva. A havi (és heti) feladatlebontásnak köszönhetően ráébredhetünk arra, hogy a változás is egy lassú folyamat, így szoktatjuk magunkat a türelemhez és tudatossághoz.

Mivel mindenki magának szabhatja meg a céljait, az anti-határidőnapló mindenkinek mást jelent majd és másban segít, nem próbál általános normát meghatározni, tehát azt kapjuk tőle, amire nekünk az adott életszakaszunkban szükségünk van. A hónap elején kitűzött célt pedig a hónap végén saját magunknak kiértékeljük néhány kérdés segítségével.

anti-határidőnapló értékelés | www.thepuur.com #slowbudapest #slowliving #antihatáridőnapló #stressz

A célkitűzéseken túl a napló ösztönöz még az offline időtöltésre, az én-idő előnyben részesítésére, az eredményeink megünneplésére és értékelésére, a barátokkal való kapcsolattartásra, önmagunkkal szemben mutatott türelem gyakorlására és arra is, hogy megtanuljunk nemet mondani és felismerni azt, ha hálásak vagyunk valamiért. Emellett minden héten szezonális élelmiszerek sorakoznak fel a lapok sarkában, így afelől sem lehet kétségünk, hogy miből érdemes akkortájt ételt készíteni. Ezek apróságnak tűnhetnek mind, de ilyen apróságok segítik az új szokások kiépítését, vagy ahogy az anti-határidőnapló fogalmaz:

“A nagy változásokat látszólag jelentéktelen, kis lépések építik fel.”

Mire lehet jó egy anti-határidőnapló?

Tudom, tudom szép és nagy szavakat használtam, de ideje valamennyi konkrétumot is letenni az asztalra, nem igaz? Mivel még nem kezdtem el használni, ezért csak a teóriámat tudom megosztani veletek, de talán az is hasznos lehet, szóval íme: az anti-határidőnapló egy nagyon hatékony eszköz lehet azoknak, akik…

 • eddig minden újév kezdetén fogadalmat tettek az életük megváltoztatására, de valamiért sosem úgy sikerült végül a projekt, ahogy szerették volna
 • szeretnék jobban megélni a jelent, nem csak rohanni maguk és az élet után, de nem tudják pontosan, hogy miként lássanak hozzá vagy, hogy hogyan vegyék rá magukat arra, hogy rendszeresen foglalkozzanak a témával
 • már tapasztaltabbak a slow living gyakorlatba ültetését illetően, és szeretnének még jobban elmélyedni a témában
 • állandóan őrlődnek a múlt miatt, szoronganak a jövőn, vagy “csak” egyszerűen merő stressz jellemzi a mindennapjaikat és szeretnének megszabadulni azoktól a rossz szokásoktól, amik erősítik ezt az életükben
 • szeretik az offline határidőnaplókat

Én pár hete még úgy álltam hozzá, hogy nem fogok célokat kitűzni vagy fogadalmakat tenni 2017-re, mivel eddig minden ehhez hasonló próbálkozásom meghiúsult. De ezt a kiadványt átlapozva újra feltámadt bennem a lelkesedés, ráadásul most már azt is látom, hogy mit rontottam el az elmúlt években. Az anti-határidőnapló rávilágított arra, hogy ha szeretnék elérni valamit, akkor azon nap mint nap dolgoznom kell, méghozzá úgy, hogy aprólékos, hetekre és hónapokra lebontott tervet készítek az eléréséhez, amit aztán rendszeresen kiértékelek. Ezen felül pedig annyi minden másra is megtaníthat ez a könyv (ld. határok betartatása, hála megélése, türelem, stb.), hogy nincs kétségem afelől: több legyet ütök majd egy csapásra a használatával. Már csak arra kell figyelnem, hogy rendszeresen elővegyem. 🙂

anti-határidőnapló értékelés | www.thepuur.com #slowbudapest #slowliving #antihatáridőnapló #stressz


A maximális korrektség érdekében meg akartam osztani veletek, hogy a bejegyzést a Slow Budapest támogatta egy recenziós példánnyal, ez viszont semmilyen szempontból nem befolyásolt – a fent olvasható írás a saját véleményemet tükrözi.

RelatedPost8 thoughts on “anti-határidőnapló, amivel a fogadalmak tényleg teljesülhetnek”

  • Szerintem szuper (és hasznos) ajándék, feltéve ha fogékony az ilyesmire. Én is először a húgomnak akartam adni, de bevallom, megtartottam magamnak. 😀

   • ó, Őő nagyon fogékony minden ilyesmire, mindfulness, slow living, eco-conscious living, mindet támogatja, nagyon örült a naptárnak is 🙂 (Én csak azért nem csábultam el, mert nekem gyűrűskalendáriumom van, de azért nem volt könnyű ellenállni 😉 )

    • Jaj de jó, én meg annak örülök, hogy sikerült végül támogatni téged a döntésben! 😉 Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a véleménye (meg az enyém…) hosszabb távon.

  • Szia Beácska! Eleinte nagyon szerettem használni, aztán egyre többször felejtettem el, végül teljesen elhagytam. Ezt azonban főleg a bullet journal számlájára írom, ugyanis másfél éve azt használom, de az utóbbi egy évben még jobban ráéreztem az ízére és már terhes volt két helyen is vezetni a napjaimat, az egyik eszköznek mennie kellett. Így maradt a bullet journal. Ha az nem lenne, biztos használnám továbbra is ezt a naplót, mert könnyű, jó a felépítése és a havi tervező és értékelő oldalak nagyon hasznosak a lelki fejlődés szempontjából szerintem.

 • Szia Zita!
  Pedagógusoknak is kellene hasonló zsebkönyv., határidőnapló. Mi tanévtől tanévig használjuk. A januárit nem tudjuk. A tanári zsebkönyveben sok speciális dolog van, pl osztályfőnöki feljegyzések stb., de lehetne egy kicsit változatosabb, néha erőt adó idézet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.