jelenetek a konyhából: így készül a brokkoszta

jelenetek a konyhából: így készül a brokkoszta

Káposzta- és töltöttmentes töltöttkáposzta – alias brokkoszta – fáradt nyárestére, avagy hogyan főzzünk furcsa-de-finom kaját extra mosogatnivalóval.

Időnként (vagy “időnként”?) megesik, hogy bár a gyomrom már rég vacsoráért korog, mégsem tudok megelégedni egy vajas zsemlével, hanem kitalálom, hogy itt az idő összedobni “valami újdonságot” azokból az alapanyagokból, amik épp megtalálhatóak otthon. Ezeknek az ámokfutásaimnak általában korántsem olyan a végkifejlete, mint amire az elején számítana az ember – de az eredmény nem mindig tragikus. Másnak is ismerős a történet? Mai vendégposztunk szerzője Andi arra vállalkozott, hogy fellebbenti a fátylat a hangzatos receptleírások, beállított, lazának tűnő blogposztok, ételfotók és a kiegyensúlyozott főzőcskézés mint olyan felszínéről. Egy ízig-vérig valósághű leírás következik arról, hogy mi is folyik valójában a kulisszák mögött az éhes, de kreatív ember konyhájában. Következzen hát a brokkoszta születésének históriája. 

Történet

Épp egy hete várta a gyönyörű fej brokkoli a hűtőben, hogy áldozatul essen 2 nm-es konyhaművészetemnek. Találtam még pár konzervet, az olívaolajam viszont elfogyott.

Hozzávalók

Az csak a végére állt össze nálam is, úgyhogy nem lövöm le a poént, tessék végigizgulni, mi sül ki (pontosabban fő szét és ég le) a végére!

A brokkoszta elkészítése

Egy fej lilahagymát gyönyörűen meghámozunk, és egy apró deszkán apró molekulákra vagdosunk, hogy finom szaftot képezzen majd. Meg is sirathatjuk, 10-ből 8 kutató, akinek még él a nagymamája, igazolja, hogy a szeretettel főzött ételek finomabbak és egészségesebbek.

Mikor ezzel végeztünk, valószínűleg eszünkbe jut, hogy valami zsiradék kéne előbb az edénybe. Ha csak füstölt kenyérszalonna van otthon, azt is ezen a deszkán kéne fölvágni. A hagymát addig kitesszük egy kis tálba. Ez elegáns dolog, olyan tévés főzőműsoros. Csak itt nekünk kell majd utána elmosogatni. Már annak, aki egyedül él, és nem használja az olasz családra méretezett mosogatógépét.

A brokkolit rózsáira szedjük, közben egy nagy tálban mossuk, a vége felé felfedezünk egy lepattogott körömlakkdarabot az egyik szárra tapadva, ezért még egy kicsit mossuk, és reménykedünk, hogy a többi, a körmünkről hiányzó folt is eltávolításra került időközben a tál tartalmából.

Közepes lángon majdnem teljesen megpirítjuk a felkockázott szalonnát, hogy jól kieressze a kenőanyagot, de még tudjon majd tovább sülni a hagymával. A hagymát is beletesszük, de annak nem kéne sülni. Annak üvegesedni kéne. Akkor is, ha nem így tesz, hanem átmenet nélkül hasonul az addigra már megbarnult szalonnadarabkákhoz.

Gyorsan beletesszük a nyers brokkolit, és esetleg reménykedhetünk is, hogy attól jobb lesz a helyzet a lábosban. Kicsit pirítjuk, de nem fog történni vele semmi, csak a hagymánk ég tovább, ezért inkább öntsünk alá egy kis vizet. Olyan keveset, hogy elforrjon, mielőtt a brokkoli érdemben puhulhatott volna. De legalább időt nyertünk, hogy eldöntsük, a konzervválasztékból mit áldozunk be ennek a szokatlanul induló ételprojektnek az oltárán.

Felbontjuk a gomba- és az ananászkonzervet, és mindkettőnek a felét hozzáadjuk a levének a felével együtt. Így párolódhatnak együtt egészen addig, amíg elfogy a lé alóluk.

Itt jön a fűszerezős rész. Nem baj, ha fűszereink sincsenek, mert teljesen érthető, hogy mikor alkalmanként ránk jön a főzhetnék, sajnálunk megvenni egy-egy teljes zacskóval annyi féle fűszerből, amiből legalább egyféle értelmes ételt össze lehet rakni, mondván, úgysem használjuk el őket soha. Kotorjuk elő azt a három éves csomagot, aminek az árán a fentieket megtanultuk, és állapítsuk meg ismét, hogy ezek mind használhatatlanok. Majd szórjunk ellenőrizetlen mennyiségű rozmaringot és kurkumát a főzetünkbe.

Amikor elfőtt a gomba és az ananászkonzerv leve, és az egész puha, szürkés-színes trutymóvá homogenizálódott, állapítsuk meg, kellően töltöttkáposzta-illata van-e. Meglepődnünk felesleges, hiszen az összetevők és az elkészítési metódus ismeretében semmi másra nem számíthattunk. Azonban ha kellően töltöttkáposzta-illata van, azonnal tegyünk le abbéli szándékunkról, hogy korábbi random ételeink jól bevált koronájaként a kókusztejkonzervet most is ráöntsük. Engedjünk a szabad intuíciónknak, és ne kérdőjelezzük meg, miért örülünk meg annak, hogy véletlenül van egy vödör bontatlan tejfölünk a múlt heti ez-is-akciós-jó-lesz-valamire-készletből. És egy ilyen, abszolút terv és fizikai törvények szerint alakuló főzés vége felé ne bízzuk el magunkat, és inkább már ne próbálkozzunk meg azzal a gasztronómiai bravúrral, hogy melegen belekeverjük a tejfölt.

brokkoszta

A köret

Nyilvánítsuk késznek a művet, és döntsünk úgy, hogy emellé kár a tészta, jó lesz rizzsel. Mivel erre az időre már valószínűleg nagyon éhesek leszünk, a gyorsabb, keleti módszerrel tegyük fel a rizst. Igen, az az, amikor tilos levenni a fedőt az egész főzési folyamat alatt, megkeverni még inkább tilos. És valóban elég csak kétszeres vízben főzni, akkor is, ha erre nem emlékszünk 100%-os biztonsággal, annak ellenére, hogy évek óta már csak így készítjük – az egyébként már díjat is nyert – rizsünket. Ez egy fáradt nyáresti étel, nem bízhatjuk a kínaiak több ezer éves tapasztalatára a dolgokat.

Ha valami arckönyvi oknál fogva esetleg elfelejtenénk időben levenni a tüzet minimumra alatta, és teleköpködné a fedő az egész 2 nm-es konyhát sohatöbbetlenemjövős-odaszáradós rizslével, akkor nyugodtan felemelhetjük a fedőt egy pár percre, amíg visszahűl az elektromos tűzhely lapja, hisz ezt még sosem próbáltuk, most sem okozhat nagy bajt. Ne aggódjunk akkor sem, amikor leáll a forrás, mintha kész lenne, és a rizsünk tetején ujjnyi vastagon áll még a víz. Ekkor óvatosan forgassuk át a rizst, és kapcsoljuk feljebb a lapot. Ennek hatására nem fog elfogyni a rizsünk tetejéről a víz, viszont kellemes zamatot kölcsönöz majd a kásánknak, ahogy odaég az alja. Ha ezt a zamatot nem kedveljük, akkor a szagának megérzését követően haladéktalanul távolítsuk el a még fehér réteget az alsó, nem fehér rétegről. Amennyiben mosogatógépünkön nincs szénvakaró funkció, tegyük az edényünket hideg kőre vagy fém felületre. Ez a módszer lecsökkenti majd ugyan a stresszlevezető testmozgásunk időtartamát, ellenben megnövelheti az edényünk, és adott esetben családunk élettartamát.

Gondolatok a tálaláshoz

Kedvenc tányérunkba placcsantsunk tetszőleges mennyiséget a rizskásából, rétegezzük rá a füstölt brokkosztát, és rakjuk meg az egésznek a tetejét tejföllel úgy, hogy teljesen betakarja az egészet, így egészen elhihetjük evés közben, hogy karácsony van, és töltöttkáposztát eszünk. Habár minden írott és íratlan gasztronómiai szabállyal szembe menő, elvetemült étel ez a brokkoszta, az íze mégis az összes várakozást felülmúlta: csodálatos, édes-füstös és izgalmas.

Jó étvágyat hozzá!

 

RelatedPostVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.