ezt tapasztaltuk ételérzékenyként Németországban

ezt tapasztaltuk ételérzékenyként Németországban

Nemrég megígértem a Facebookon, hogy beszámolok a németországi utunkról – különös tekintettel a diétás választékra – a tavalyi Ausztriáról szóló bejegyzés mintájára. Bevallom, nagyon nehezen kezdtem neki ennek a posztnak, mert rengeteg benyomás ért, amiket nem volt egyszerű átlátható formába önteni, majd mások számára is hasznos tartalommá konvertálni. De végül nekiálltam, megpróbáltam minél objektívebben összegezni a tapasztalatainkat arról, hogy milyen volt ételérzékenyként Németországban időt tölteni. Ez lett belőle, fogadjátok szeretettel. 

Gyors intermezzo: ha Németországban éltek vagy voltatok ott nemrég és szívesen megosztanátok ti is azt, hogy mit láttatok vagy éltetek át, akkor írjátok meg kommentben, hogy minél több emberhez eljusson az információ. 

Mire koncentráltunk?

Szerintem még nem említettem, hogy kétfős háztartásunkban a gluténmentes diétát tartók száma a duplájára nőtt, ráadásul nem is akárhogy. Én “csak” elővigyázatosságból, a belgyógyászom tanácsára kerülöm a glutént, ezzel szemben Péternek látványos tünetei is vannak, ugyanis kiderült, hogy a gyerekkora óta tartó vashiányos állapot és az ekcéma korántsem normális. Erről a témáról már régóta szeretnék írni, úgyhogy hamarosan erre is sor kerül, addig is a lényeg: ezúttal kétféle gluténmentes nézőpontot is be tudok mutatni, hiszen egyikünk bármit tudott enni a GM termékek közül, másikunk pedig továbbra is a “mindenmentes” és 160 gramm szénhidrátos vonalat erősítette. 

Étteremben nem voltunk, viszont felderítettünk rengeteg boltot (sima üzleteket és bioboltokat is), benéztünk néhány pékségbe és kávézóba, illetve több német családnál is megszálltunk, így még arról is kaphattunk egy halvány képet, hogy ők mit gondolnak a mentes diétákról, mennyit tudnak róla, stb. Előre szólok: a képminőség nem a legjobb, mivel telefonnal fényképeztem, de a lényeg látszik. 🙂

Átlagos boltok

Boltok, amikben voltunk

Németország déli részén, Baden-Württemberg és Bajorország területén néztünk be ezekbe a boltokba: Aldi, Lidl, Rewe, Norma, Netto, Edeka, Tengelmann, Metro. A Metrót kivéve az összes többit meg lehet találni a legtöbb városban, a kisvárosokban, falvakban pedig szintén van 1-2 valamelyikből, tehát ebből a szempontból a helyzet hasonlított a magyar viszonyokra.

Kisebb és egészen nagy városokban is jártunk, a választék természetesen a bolt nagyságától függött, de még a legapróbb üzletekben is mindig voltak alapvető mentes élelmiszerek, tehát például GM puffasztott rizsszeleteket, szójatejet mindenhol láttam. Ami nagyon meglepett: a Metróban legalább 20 IR-es, gluténmentes, vagy vegán diétáról szóló receptkönyvet láttam, nagyjából ugyanannyi volt belőlük, mint a sima szakácskönyvekből. Képzelhetitek, hogy mi minden van a könyvesboltokban.

ételérzékenyként Németországban beszámoló #thepuur #mindenmentes #inzulinrezisztencia #utazás #germany

IR-es választék

Ha ehetnék glutént, akkor lenyűgözően sok tönkölylisztes, illetve xilites/szteviás áru közül válogathattam volna mindenhol, úgyhogy nekem nagyon úgy tűnt, hogy az IR-esek és cukorbetegek jól el vannak látva Németországban. Nemcsak a boltokban, de szinte az összes pékségnél lehetett kapni teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt és diétás tortát. Az üzletekben láttam többféle cukormentes csokit, szteviás üdítőt, joghurtot, tönkölylisztes tésztát, lisztet, édességet.

Vegán választék

Szójatej, tofu és kókusztejszín még a legkisebb falvak boltjaiban is volt, ezen kívül pedig szinte városi üzletben láttam vegán édességeket, müzliszeleteket, csokikat, szendvicskrémet, ebédnek való salátát, “tejtermékeket”. Egy kiragadott példa: az egyik falu Aldijában éppen a háromféle színű agavészirup volt akciós. A pékségek és kávézók is kínáltak helyenként vegán desszerteket, szóval látszott, hogy van kereslet a vegán termékekre.

Gluténmentes választék

Itt már érezhetőbb volt a szakadék a kisebb és nagyobb üzletek között, a kisebbekben inkább csak GM édességek, rizsszeletek vagy cukros müzlik voltak, helyenként kukoricalisztből készült tésztákkal kiegészítve. A nagyobbakban viszont szinte mindig volt legalább egy GM oszlop, amit javarészt a Schär termékei uraltak, az igazán nagy áruházakban pedig dúskálni lehetett a GM árukban. Pékségeknél nem, de kávézóknál néha láttam GM sütit.

Mindenmentes választék

A mindenmentes alatt most  a glutén-, tej-, tojás- és cukormentes, IR-diétába illeszthető termékeket értem. Gondolom nem lesz meglepő az eredmény: csak a legnagyobb boltokban akadtak minden szempontból megfelelő ételek. Kávézók, pékségek kizárva.

Árak

Ennél a pontnál ért minket az első sokk: nemcsak a sima élelmiszerek kerültek vagy ugyanannyiba vagy kevesebbe, mint az itthoniak, hanem a mentes ételek és alapanyagok is. Egyedül a lisztek voltak drágábbak, minden más magyar áron volt. Két kiragadott példa: Alpro szójaitalt 1 euróért lehetett kapni, 500 gramm quinoát pedig 2,25 euróért.

ételérzékenyként Németországban beszámoló #thepuur #mindenmentes #inzulinrezisztencia #utazás #germany

ételérzékenyként Németországban beszámoló #thepuur #mindenmentes #inzulinrezisztencia #utazás #germany

ételérzékenyként Németországban beszámoló #thepuur #mindenmentes #inzulinrezisztencia #utazás #germany

ételérzékenyként Németországban beszámoló #thepuur #mindenmentes #inzulinrezisztencia #utazás #germany

ételérzékenyként Németországban beszámoló #thepuur #mindenmentes #inzulinrezisztencia #utazás #germany

Bioboltok és dm

A tendencia nagyjából ugyanaz volt: tönkölylisztes élelmiszerekkel Dunát lehetett volna rekeszteni, az egyik kisváros bioboltjában főleg ezek, illetve rengeteg vegán termék volt, de szinte semmi gluténmentes vagy mindenmentes étel. Ezzel szemben a dm lenyűgözött – még a kisvárosban is: az itthoni mentes választék kétszerese fogadott minket, amit amikor először megláttam, leesett az állam. Lisztek, álgabonák, kenyerek, édességek, vegán termékek, egyszerűen minden volt ott.

Azt hittem, ez a legjobb, amit látok, de aztán bementünk Heidelbergben egy nagy Alnatura üzletbe. Itt nemcsak (az amúgy dm által is forgalmazott) Alnatura márkájú élelmiszerek voltak, hanem minden, ami diétás és egészségtudatos. Hosszú sorokban álltak a mindenmentes ételek, alapanyagok, csupa finomság, alapvető élelmiszerek és egzotikusabb áruk, tájékoztató magazinok, ingyenes receptes füzetek. Voltak környezetbarát háztartási cikkek és az etikus divat elvei alapján készített ruhaneműk is, de erre a részre már nem volt időm, mert teljesen leakadtam az ételeknél. Mindent, de mindent ki szerettem volna próbálni, lefotózni, megfogni, megszagolni, úgy éreztem magam, mint kisgyerekként karácsonykor. Az a bolt fenomenális volt, ha ételérzékenyként Németországban utazol, mindenképp keress fel egy ilyen üzletet.

Az árakkal kapcsolatban csak ugyanazt tudom mondani, mint az előbb: a legtöbb termék ugyanannyi volt, mint otthon, a luxuscikkek nyilván drágák voltak, de ezeket itthon nem vagy csak elvétve lehet kapni.

ételérzékenyként Németországban beszámoló #thepuur #mindenmentes #inzulinrezisztencia #utazás #germany 

ételérzékenyként Németországban beszámoló #thepuur #mindenmentes #inzulinrezisztencia #utazás #germany

ételérzékenyként Németországban beszámoló #thepuur #mindenmentes #inzulinrezisztencia #utazás #germany

Mindenevő családok

Csupa nyitott és barátságos embernél szálltunk meg, én csak győztem ámulni a közvetlenségükön, nem erre számítottam a németekről. Mielőtt megérkeztünk, mindenkinek elmondtuk, hogy komplikált az étkezésünk, úgyhogy majd magunk gondoskodunk az ellátásunkról. Ezt a 3 családból egy sem fogadta el, ezért elmondtuk még egyszer a szabályokat, majd esténként együtt vacsoráztunk, így a diétánkat több-kevesebb sikerrel tudtuk tartani.

Mindhárom család mindenevő volt, az idősebb generáció általában hallomásból már ismerte a gluténmentes diétát, de voltak félreértések, például mindenhol (általában utólag) tisztázni kellett, hogy a tönkölybúza is tartalmaz glutént. A fiatalabb generáció már általában képben volt, mondták is, hogy most Németországban is közkedvelt lett a vegán étkezés, illetve a cukormentes étrend és feltörekvőben van a gluténmentesség is.

Konklúzió

Szerintem itthon is így jártunk volna, ami a családokat illeti, hiszen akinek nincs az ismerősi körében ételérzékeny és ő maga is hagyományosan étkezik (nem követi az aktuális gasztronómiai vagy diétás trendeket), az keveset tud ezekről a diétákról és a hozzájuk tartozó szigorú szabályokról. Nem hiába kellett anno nekem és a közvetlen környezetemnek is megtanulni ezt az új életmódot.

ételérzékenyként Németországban beszámoló #thepuur #mindenmentes #inzulinrezisztencia #utazás #germany

Viszont azt megnyugtató és jó volt látni, hogy Németországban a hatalmas piacnak köszönhetően a boltok polcain mekkora választék fogadja az ételérzékenyeket is. Fantasztikus  és nagyon érdekes időszakban élünk, hiszen a szemünk láttára változik meg az általános gasztronómia. Búcsúzóul hadd hozzak ismét egy kiragadott példát – ezúttal Ausztriából. Hazafelé megálltunk egy McDonald’s mellett és megnéztem az ottani kínálatot. Képzeljétek, nemcsak gluténmentes bucik voltak, hanem tönkölylisztből készült zsemlék is, illetve buci nélkül is lehetett kérni a szendvicset. Mi ez, ha nem a változás szele? 🙂

 

RelatedPost6 thoughts on “ezt tapasztaltuk ételérzékenyként Németországban”

  • Nagyon szép beszámolót készítettél a Németországii tapasztalaitokról! Szerintem sok sorstársadnak segítettél, akik még nem tájékozódtak az ottani lehetőségekről, Sok örömöd legyen ebben a munkában!

  • Lendületesen, lelkesen írtál a tapasztalataidról. Remélem sok ember elolvassa és segít neki.

  • Szuper beszámoló 🙂 Egy kérdés: GM liszteket, véleményed szerint, hol a legérdemesebb beszerezni?

    • Szia Lili! Köszi a kedves szavakat. 🙂 Sajnos mivel csak 1 hetet voltunk kint, nem mernék ebben a kérdésben tanácsot adni, de a helyedben megnézném az ottani webshopok ajánlatait, azok általában olcsóbbak szoktak lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.