ételintolerancia vs. ausztria

ételintolerancia vs. ausztria

A kedvenc helyeim egyike az a terület Európában, ahol Németország és Ausztria összeér: Salzburg, Tirol és Bajorország – egyszerűen rajongok értük. Valahogy nem tudom megunni azokat az időtlen és monumentális hegyeket, békés erdőket, kedves embereket. Az a hír járja, hogy a németek elég hidegek, de eddig minden alkalommal pozitívan csalódtam bennük, amikor náluk voltam. Ki tudja, mi az igazság. Mindenesetre turistaként főnyeremény az a vidék, az biztos.

Múlt héten szabadságon voltunk és pár napot Innsbruck környékén töltöttünk Péterrel. Már sokszor voltam Németországban és Ausztriában is, de ez a kirándulás mégis különleges volt, hiszen most először utaztam oda úgy, hogy szigorú glutén-, tej-, tojás- és kukoricamentes diétán vagyok, amit kiegészítek azzal, hogy igyekszem tartani az egészséges mennyiségű (160 g) szénhidrátfogyasztást is. Elég reménytelenül hangzik, nem? Az volt. Mégis valamiért úgy gondoltam, hogy a csodálatos Ausztriában, Nyugaton, nem lesz ezzel baj. (Nehezemre is esik visszatartani a cinikus nevetést.)

A magunkkal vitt vésztartalékaim két napig tartottak, úgyhogy időközben megpróbáltuk feltérképezni, hogy milyen lehetőségei vannak az étkezésre azoknak az embereknek, akik mindenmentesen próbálnak táplálkozni egy kisebb osztrák városban. Következzen hát a rövid összefoglaló a tapasztalatainkról.

Átlagos boltok

Spar és Interspar

Ha jól emlékszem, 4 Sparba is betértünk, de mérettől függetlenül mindegyikben ugyanazok a Schär gluténmentes termékek voltak kaphatóak, nagyjából mindenhol maximum 2-3 polcot foglaltak el. Többféle kenyeret, kukoricapelyhet, kekszeket és helyenként sütiket árultak, természetesen mindegyikben volt tej és/vagy tojás, kukoricaliszt, na meg a szokásos tetemes szénhidrátmennyiség.

Jó hír: szerencsére minden üzletükben találtunk Alpro termékeket, amik a cukrot leszámítva mindenmentesek voltak. Nagy rajongója vagyok a pudingjaiknak 🙂

Merkur

Innsbruckban egy nagyobb Merkurban is szétnéztünk, de sajnos a kínálat szinte teljes mértékben megegyezett a Sparban látottakkal, az egyetlen különbség az volt, hogy itt jóval több Schär édességet lehetett kapni. Amikor megláttam, hogy van gluténmentes (és tejes-tojásos) Oreo-utánzat, akkor a szívem kicsi Oreo-darabkákra tört.

Hofer (alias Aldi)

Az ottani Aldi rendelkezett néhány sajátmárkás (?) gluténmentes termékkel, főként édességekkel, amik a gluténon kívül minden mást tartalmaztak. Viszont fizetés előtt észrevettem egy gluténmentes és vegán goji bogyós “müzliszeletet”, azt csak ajánlani tudom mindenkinek, nagyon finom volt.

Összegzés

Nem tudom, hogy az osztrák diétázók honnan szerzik be a szükséges alapanyagokat, de gyanítom, hogy kell lennie erre szakosodott üzleteknek és webshopoknak náluk is. Mi pár nap alatt nem láttunk ilyet, bár nem is ezeknek felkutatása volt a legfőbb cél.

Éttermek

A nem túl sikeres bevásárlásaink után pozitívan csalódtam az osztrák vendéglátásban. Ugyanis nagyfokú tudatosságra vallott, hogy szinte minden étterem étlapján feltüntették az egyes fogások allergéntartalmát, konzekvens jelöléssel. Tehát bárhova mentünk, ez a jelölésrendszer fogadott:

allergének jelölése ausztria és németország területén
forrás: Studentenwerk Dresden

A: glutén, B: rák, C: tojás, D: hal, E: földimogyoró, F: szója, G: tej, H: diófélék, I: zeller, J: mustár, K: szezámmag, L: kén-dioxid és szulfitok, M: csillagfürt, N: puhatestűek

MyIndigo

Az egyik sétánk során belebotlottunk egy földi mennyországba, amiért rendkívül hálás vagyok 🙂 A hely neve MyIndigo és Innsbruckon kívül megtalálhatóak még Salzburgban, Münchenben, Kölnben és Hawaii-on is. Szerintem mindenki találhat náluk a fogára való ételt: diétázók, húsimádók, vegánok, salátarajongók, sushi-őrültek, stb. Péter marhacurry-t evett, én egy hatalmas salátát lencsével és mindenféle jóval. Már csak ezért az egy helyért is kedvem lenne visszamenni Innsbruckba 🙂

myindigo saláta ausztria
mindent bele
myindigo marha curry
marha curry avokádóval, mert miért ne

Hotelek

Egy kis panzióban laktunk Pertisau községben (az a hely egy csoda – bizonyítékként lásd a lenti képeket). A hölgy, aki a hotelt vezette, minden reggel gondoskodott a gluténmentes kenyérről számomra. Nem az ő hibája, hogy a reggelim mégis így nézett ki a titkos készleteink nélkül:

gluténmentes reggeli ausztria
mmmmmm (?)

Az a benyomásom, hogy a hotelek és egyéb szálláshelyek elég rugalmasak az ételintoleranciákat illetően. Főleg ha az ember egy kisebb helyen száll meg, szinte biztos, hogy személyreszabott reggelit kaphat igény szerint.

Ausztria

Végül pedig lezárásként következzen néhány kép a csodálatos Ausztria tájairól 🙂

ausztria
kilátás 2200 méterről
swarovski
Swarovski-féle érvrendszer
pertisau
Pertisau
lake
Achensee este
Pjotr
Pjotr is élvezte

 

RelatedPost3 thoughts on “ételintolerancia vs. ausztria”

  • Jaaaj, mennyire, de mennyire imádom Ausztriát! Már csak 2 hónap, és mi is ott leszünk 🙂 A képek nagyon megdobogtatták a szívemet! Egyébként szerencsétek volt szerintem az étteremmel, lehet, hogy a “nagyváros” miatt. Én csak húst nem eszem, és igyekeznék kerülni a zsírt és a szénhidrátokat is, de Ausztriában ezt mindig valamennyire fel kell adnom, mert a legtöbb étterem parányi húsmentes kínálata mindenképp valami tészta zsírral. De legalább az alapanyagok nagyon frissek, ja, és éljen a Pfifferlingsaison 🙂

    • Ugye?? Ausztria és a hegyek és minden ódákat érdemel 🙂 Remélem Nektek is jó utatok lesz, sok kedves gleccserrel!

      Hát igen, akkor Neked sem könnyű, hiszen ott a Lederhose és a sör mellé hús dukál. De legalábbis zsír. Mondjuk annak a tájnak és embereknek még talán ezt is elnézi az ember 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.