hogyan kerüljünk ki mindig győztesen a veszekedésekből

hogyan kerüljünk ki mindig győztesen a veszekedésekből

A veszekedés olyan, mint a karate. A közvélemény mindkettőről tévesen azt feltételezi, hogy a lényegük az agresszióban rejlik. Pedig a karate mögötti filozófia mindenek előtt az önuralomra sarkall. Arra buzdít, hogy legyünk gyengédek a külvilággal és magunkkal szemben is, hiszen csak így találhatunk rá a problémák gyökerére. Márpedig ez a végső cél, hiszen ha inkább harcolunk, akkor mindig lesz aki győz és lesz egy vesztes is. A vesztes pedig általában megőrzi a keserűségét vagy a dühét, és emiatt a konfliktus újraéledhet. Gyengédséggel tehát többre mehetünk.

Senki sem szeret harcolni. Legbelül mindannyian arra vágyunk, hogy megértsenek és elfogadjanak minket. Rengeteg inernetes cikk taglalja azokat az agresszív vagy manipulatív taktikákat, amikkel könnyen le tudjuk győzni az ellenfelünket egy veszekedés során. Én nem ezeket fogom bemutatni. Az én célom az, hogy olyan eszközökről írjak, amiknek segítségével nemcsak a konfliktus oldódhat meg a két fél között, hanem a kapcsolat is fejlődik. Tehát mindenki nyer 🙂

A lépések a következők:

Figyelem

Talán ez a legnehezebb rész. Próbáld meg félretenni a negatív érzéseidet és hallgasd meg a másik embert figyelmesen és aktívan. Ezáltal ő lenyugszik, neked pedig rengeteg információ hull az öledbe. Tehát ne vágj közbe, csak mutasd ki az érdeklődésed: bólogass és kérdezz, hogy teljesen megérthesd a másik nézőpontot is.

Ismétlés

A partnered most már elégedett, mert meghallgattad. Itt az idő, hogy boldoggá is tedd: ismételd el a saját szavaiddal mindazt, amit ő mondott. Figyelj arra, hogy semleges maradj, ne minősítsd azt, amit hallottál – még akkor sem, ha az sértő is volt. Ne engedd, hogy elragadjanak az érzelmek! Most az a lényeg, hogy tisztázhass félreértéseket és, hogy valóban megértsd a hallottakat. Íme egy példa:

– Elegem van belőled! Gyűlölöm, hogy sosem takarítasz el magad után!

– Tehát úgy érzed, hogy hanyagolom a házimunkát?

Meg fogsz lepődni, hogy milyen csodákra képes ez az egyszerű trükk! Még a fortyogó vulkánokat is lehűti.

Értelmezés

Ha arra koncentrálsz, hogy megértsd a partnered szándékait, az segíthet megőrizni a nyugalmadat. Talán csak fáradt? Vagy több szabadidőt szeretne? Esetleg magányosnak érzi magát? Vajon mi rejtőzhet a felszín alatt? Általában nem (csak) a házimunkáról van szó…

veszekedés
egy űrhajóban evezünk

Kommunikáció

Most rajtad a sor, hogy megoszd az érzéseidet. Akár válaszolhatsz is az elhangzottakra. A legfontosabb feltétel az, hogy csak magadról nyilatkozz. Ne azt mondd, hogy “Megbántottál” vagy “Mindig piszkálsz valamivel”. Helyette mesélj arról, hogy ez mit vált ki belőled: “Nagyon szomorú vagyok” vagy “Sosem vagyok felszabadult”. Természetesen annak is megvan a módja, hogy miként szembesítsd a másikat azzal, hogy hibát követett el. Használd ezt az egyszerű képletet:

amikor te <csinálsz valamit>, akkor én <valahogy érzem magam>

Tehát például: amikor te lepisszegsz, akkor én bizonytalanná válok.

Egyezkedés

Ha idáig eljutottunk, akkor már mindenki elégedettebb lehet, hiszen kimondhatta azt, amit akart. Próbáljátok meg közelíteni egymáshoz az elképzeléseiteket. Gondold végig, hogy számodra mi lenne az ideális végeredmény és oszd meg ezt – udvariasan –  a partnereddel is. Mindig hagyd meg a lehetőséget arra, hogy nemet mondhasson – ez hosszútávon kifizetődik. Csak maradj nyitott és ne feledd: a kedvesség olyan, mint az influenza. Előbb-utóbb úgyis megfertőzöd vele a környezetedet.

+1

Ne hagyd, hogy eltérjetek az eredeti tárgytól. Ha a partnered régi sérelmeket hoz fel, szereld le ezzel a mondattal: “Értem, amit mondasz, de most ne váltsunk témát. Megígérem, hogy utána beszélhetünk arról is.”

Tudom milyen nehéz megőrizni a hidegvérünket egy veszekedés alatt. De hidd el, hogy egy kis gyakorlással egyre jobban fog menni. Ez pedig hatással lesz másokra is. Tökéletes befektetés 🙂

 

RelatedPostVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.