magas-tátra és alacsony hóállás

magas-tátra és alacsony hóállás

Magas hegyek, remek sípályák, kedves emberek és megfizethető árak: igen, a Magas-Tátrában voltunk!

Az egyetlen, ami hiányzott, az a hó volt… Szinte végig esett az eső, de szerencsére volt még egy szép havas napunk, mielőtt az olvadás igazán rákezdett volna. Tudom, hogy sokak számára teljesen kudarcba fulladt a síelés a rossz idő miatt, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy hálásak lehetünk ezért az egyetlen napért is.

Röviden összefoglalom a tapasztalatainkat, hátha hasznára válik azoknak, akik még tervezgetik a síelést.

Penzión Karpatia

penzión karpatia
szoba kilátással

Egy Penzión Karpatia nevű kis családi panzióban laktunk Poprád mellett. A kommunikáció kicsit nehézskesen működött a személyzettel, ugyanis nem beszéltünk egy közös nyelvet sem… Ezt leszámítva azonban több mint elégedettek voltunk velük. Ők voltak a legkedvesebb szállásadók, akiket csak kívánhattunk magunknak, látszott rajtuk, hogy tényleg igyekeznek kellemessé tenni az ottlétünket.

A szobák nagyok, világosak  és zajosak voltak (a főút mellett volt a szállásunk), a várható minimalista bútorzattal felszerelve. A fürdő és a mosdó mindig tiszta volt, mindkettő a folyosón helyezkedett el.Minden maximálisan megfelelt az igényeinknek. De jöjjön a lényeg: az étkezés. A reggeli beletartozott az árba, illetve egyik este kipróbáltuk a vacsorát is a panzióban.

Még novemberben írtam a hotelnek, hogy megérdeklődjem, tudnak-e biztosítani glutén- és tejmentes reggelit. Azt válaszolták, hogy ez nem jelent problémát. Amikor megérkeztünk, emlékeztettem őket az e-mailemre és ekkor azt mondták, hogy már intézkedtek ez ügyben. Azonban – valószínűleg több félreértést követően – végül csak egy reggelinél volt opció a gluténmentes hidegtál (ám ekkor is kenyér nélkül). Emiatt az átlagos reggeli így nézett ki:

gluténmentes reggeli
az abonett saját volt

Ami természetesen nem rossz, de messze van a “nem probléma” helyzettől. Ahol nem kell kompromisszumot kötni vagy saját abonett kenyeret hozni a szobából.

A vacsora sokkal jobban sikerült allergénmentes szempontból: mind a leves és a főétel külön lett elkészítve, desszertként pedig egy almát tálaltak.

Összességében véve a Penzión Karpatia ideális hotelként szolgálhat, ha az ember szállást keres a Magas-Tátrában egy rövid tartózkodás erejéig. Viszont aki gluténmentes diétán van, készüljön (legalább) saját kenyérrel.

Tátra

Mind az Alacsony- és a Magas-Tátra is gyönyörű hely, a sípályák pedig kielégítőek – nemcsak kezdőknek, de középhaladóknak egyaránt. Szerintem tökéletes úticél lehet ez a környék azoknak, akik síelnének egy jót – viszonylag olcsón.

lomnic
kilátás fentről

Ahogy már említettem, nem igazán dúskáltunk a hóban, úgyhogy végül jött a B terv: városnézés és Bang!-ezés. Két kisvárost is felfedeztünk: Késmárkot és Betlért. Az előbbi főterén rábukkantunk egy kis kávézóra, ahol igazi belga csokoládéból készítik a forró csokit. Az utóbbi városban pedig egy gyönyörű kastély és egy ehhez tartozó kert van: megéri megnézni 😉

magas tátra környéke
a kastély
park
és a park

U Septima

Végezetül pedig muszáj megemlítenem még mindenki kedvencét, a francia stílusú U Septima éttermet Poprádban. Egyszerűen nem bírtunk ellenállni az ínycsiklandó főztjüknek, úgyhogy két este is ott vacsoráztunk. Az allergéneket egyértelműen jelölték az étlapon, minden étel után külön-külön, szóval tényleg tökéletes hely. De inkább meséljenek a képek:

lazac
mindenmentes vacsora
lasagne
lasagne
vacsora
Stroganoff
kacsa
kacsa és barátai
mascarpone
áfonyás mascarpone

A fotókért köszönet Krisztinek és Péternek!

RelatedPostVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.