magok a konyhában: babos sütik és vegyes érzelmek

magok a konyhában: babos sütik és vegyes érzelmek

Akinek kalapács van a kezében, az mindenhol szöget lát – ez történt velem is, amikor először vettem kézbe Bezselics Ildikó új szakácskönyvét, a Magok a konyhában című “trilógia” első részét, ami a Hüvelyesek alcímet viseli. Már az első pár receptnél feltűnt ugyanis, hogy következetes jelölési rendszert alakítottak ki az allergénmentesség és a cukorbeteg-barát receptek megkülönböztetésére. Rögtön megörültem ennek, jé, még egy mentes szakácskönyv, gondoltam, aztán csalódtam is egy nagyot. De erről később, kezdjük inkább az elején. 

A szerzőről

Bezselics Ildikó neve habár ismerősen csengett, nem emlékeztem pontosan, hogy hol láthattam korábban, és mivel a könyv bevezetőjében se írtak róla, rákerestem a nevére. Aztán elcsodálkoztam: ő a Két cica konyhája gasztroblog szerzője. Egy blog, ami 2010-ben indult és elég nagy olvasótáborral büszkélkedhet – én is ott lyukadtam ki néha egy-egy receptkeresés végén, még a mentes idők előtt. Ildikónak jelent már meg szakácskönyve 2013-ban, akkor a blog 3 évét foglalta össze 200 recept segítségével. A Magok a konyhában más, itt a hozzávalók határozzák meg a tematikát, ráadásul ha jól láttam, a most publikált receptek újak, még nem jelentek meg a blogon (de javítsatok ki, ha tévedek).

Magok a konyhában: egy trilógia

Már a könyv hátoldalát olvasva kiderülhet számunkra, hogy a kezünkben tartott kötet egy sorozat első része. A második az olajos magvakat fogja feldolgozni (előreláthatólag karácsony tájékán jelenik meg), a harmadikat pedig a gabonákat és álgabonákat felhasználó recepteknek szentelik majd.

Egyébként maga a könyv egy tünemény. Amúgy is rajongok a keménykötésű, hatalmas, minőségi kötetekért, és a Magok a konyhában minden elvárásomnak 100%-ig megfelelt. A gyönyörű, letisztult borító ízléses és a nyálelválasztást azonnal beindító képeket és könnyen átlátható recepteket takart. Kicsit furcsa is volt, hogy a szöveges részek mennyire szellősek, nyugodtan fért volna minden oldalra még néhány sornyi bemutatás vagy egy-egy érdekes történet az ételekről. Na de az ember ne legyen telhetetlen, nem kell minden szakácskönyvnek egyformának lenni. A Magok a konyhában olyan, mint a skandináv bútordizájn: átgondolt, letisztult, minimalista és funkcionalista.

Magok a konyhában értékelés | www.thepuur.com

A tartalomról

A hüvelyesekről, tárolásukról, elkészítésükről és tápanyagtartalmukról szóló bevezető nagyon informatív, hatalmas plusz pont, hogy nem csaptak bele a lecsóba rögtön és kezdték a receptekkel. Minden fogás mellett szerepel annak tápanyagtartalma is, ami nagyban megkönnyítheti a fogyókúrázók és az inzulinrezisztanciával küzdők életét, a leírások pedig könnyen követhetőek és átláthatóak. A felsorakoztatott ételek változatosak, helyet kaptak egymás mellett a hagyományos, magyaros, külföldi és egzotikus fogások is, ahogy találhatunk a szakácskönyvben húsos, vegetáriánus, allergénmentes és nem mentes, alakbarát és “cukorbomba” recepteket is. Ez a mindenre kiterjedő változatosság volt az, ami aztán elbizonytalanított.

Ki lehet itt a célközönség? Hiszen mindenki talál ugyan benne valamit, ami pont neki való, de nagy valószínűséggel csak 1-2 receptet. A tradicionális, esetleg költséghatékony konyha kedvelői nem fognak tudni mit kezdeni a szarvasgombaolajjal vagy az adzukibabbal, a különféle diátékat követők a nem diétás ételekkel és fordítva, az egészségtudatos főzéssel most ismerkedők pedig a magyarázatok hiányával (például mire jó és mivel helyettesíthető az agavészirup). Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy kárhoztatom a változatosságot, ráadásul minden bizonnyal befolyásol a saját életmódom is (a kalapács és szög esete ugyebár), de furcsának tartom ezt a széles spektrumot.

Ettől függetlenül nagyon tetszett a különleges és meglepő kombinációk felbukkanása: az édes sütemény készítése babból, a sütőtök párosítása a csilis babbal, a tofuból készült rántotta és társaik.

Magok a konyhában értékelés | www.thepuur.com

Konklúzió

A Magok a konyhában egy igényes és ízléses kivitelezésű szakácskönyv, amiben valószínűleg mindenki találhat olyan receptet, amit szívesen kipróbálna. Remek kezdőlöketet adhat azoknak, akik még csak ismerkednek a tradicionális magyar konyhán túl elterülő gasztronómiai világgal, az egészséges és változatos táplálkozással, illetve az allergénmentes alternatívákkal. Szigorú diétát követőknek (például IR-eseknek vagy gluténmentesen élőknek) nem feltétlenül a legjobb szakácskönyv ez. De ettől eltekintve úgy gondolom, hogy Bezselics Ildikó elérte a célját: a könyvvel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy szeretné felemelni a magyar gasztronómiát, és ebből a szempontból szerintem abszolút sikerrel járt. Talán ez lehet a válasz a túlzott változatosságot firtató kérdésemre is, ki tudja? Mindenesetre kíváncsian várom a folytatást. 🙂

A Magok a konyhában című szakácskönyvre a BOOOK kiadó jóvoltából tettem szert. A kötet ajándék volt, azonban ez nem befolyásolt a véleményalkotásban, a bejegyzést igyekeztem a tőlem telhető legkörültekintőbb objektivitással megírni. Mindemellett azt tartom korrektnek, ha a mindenkori cikkek szerzői minden esetben felhívják a figyelmet a szponzorálás tényére – még ha csak ajándékozásról van is szó – ezért tettem én is így.

RelatedPostVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.