mit kezdjek magammal, avagy az élet értelme

mit kezdjek magammal, avagy az élet értelme

Mit is kezdjek az életemmel? Bármit. Mindenhonnan ezt halljuk, nem? És pont ez teszi borzasztóvá az egészet.

A lét elviselhetetlen könnyűsége

Hiába végeztem el az egyetemet, a válasz nem egyértelmű még így sem. Tulajdonképpen boldoggá is tehetne a rengeteg lehetőség, de ehelyett inkább megbénít ezeknek a sokasága. Konkrétan összerándul a gyomrom, leizzadok és menekülni támad kedvem, ha csak szóba kerül a téma – hiszen bármelyik utat választom is, az magában hordozza a többiről való lemondást.

Lassan, de biztosan el is jutunk az ominózus kérdéshez: mi az élet értelme? Most akkor hova tovább? A legtöbb barátom is ezzel a dilemmával küzd, úgyhogy arra jutottam, megosztom itt is a sok töprengés és kétségbeesett guglizás eredményét. Hátha titeket is valamivel közelebb visz a felismeréshez. Mindössze három kérdésre kell őszintén választ adni.

Az utolsó beszéd

Tegyük fel, hogy épp a temetésed zajlik és sorra szólalnak fel a szeretteid. Mit szeretnél, mit mondjanak majd rólad?

“Rengeteg rajongója volt a művészetének, örökké emlékezni fognak rá.”

“Senki sem tudott úgy hekket készíteni, mint ő.”

“Csodálatos ember volt, hűséges férj és szerető apa.”

“Olyan higgadtan szeretnék élni, mint ahogy azt ő tette.”

 

mit kezdjek magammal? | www.thepuur.com

 

A válaszodra koncentrálva sokkal könnyebb látni, hogy mi is az a távoli cél, ami igazán számít. Ez útmutató lehet, de még csak enyhén szűkíti a kört. Figyeld meg, hogy mi az igazán fontos az életedben (ami 20-30-70 év múlva is az lesz), és mi az, amit csak muszájból csinálsz.

Vissza a gyerekkorhoz

Vegyél példát az önfeledten játszó gyerekekről. Tudják, hogy mit szeretnek és mit nem.

Amikor kicsik voltunk, még nem féltünk a kudarctól, nem számítottak a társadalmi elvárások, ahogy a pénz sem. Akkoriban valószínűleg tényleg azzal foglalkoztunk, ami érdekelt. Emlékezz vissza, hogy mi volt anno a válaszod a rokonok firtatására, mit mondtál nekik, mi leszel ha nagy leszel? Ha megvan, gondolj bele, hogy vajon mi állhatott mögötte?

Én például virágárus, színész és író szerettem volna lenni (időnként mindhárom egyszerre), kis töprengés után pedig arra jutottam, hogy a közös pont mindháromnál a kreativitás, a függetlenség és az alkotás iránti vágy lehetett. Te mi akartál lenni, emlékszel? Ha megvan a válasz, még egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz.

Flow

Mit csinálsz épp, amikor megszűnik a világ körülötted?

Ne gondolj fellengzős, nagy dolgokra, lehet ez akármi. Még számítógépes játék vagy bármilyen passzív tevékenység is, gondolkozz el és legyél őszinte, pontosan mi az a kedvenc tevékenységeidben, ami mindig képes lekötni?

Én nagyon szerettem például simsezni. Bizony. Órákig tudtam a gép előtt ülni új világokat és történeteket létrehozva, ahol én mozgathattam az események szálait és a kerti medence elrendezését, az általam kigondolt valóság ugyanúgy beszippantott, mint kiskoromban a kedvenc játékaim. Nézd meg, hogy nálad mi bújik meg a flow háttérében.

Az élet értelme pedig…

Fésüld össze a három válaszodat és nézd meg, mi jön ki belőle.

Valószínűleg olyasmi, amit legbelül mindig is tudtál, ami mindig is foglalkoztatott. Nem baj, ha nem öntött el a csendes bizonyosság, hiszen rengeteg más szempontot is figyelembe kell venni a karrierünk vagy életcélunk kiválasztásánál, viszont most legalább a kezedben tartasz egy kulcsfontosságú információt. Támaszkodj erre a felismerésre, vizsgáld meg, hogy mennyire adaptálható az életedbe és merd megtenni az első lépést. Csak akkor fog kiderülni, hogy mi a te utad, ha elkezded járni.

Plusz egy

Bármi jött is ki, bárhol is tartasz az életben, egy dolog biztos: csak úgy tudhatsz magadénak sziklaszilárd sikereket, ha rengeteg munkát és időt áldozol a céljaid elérésére. Ne félj a kudarctól, mert az csak egy szükséges lépés a cél felé. Senki sem születik makulátlanul tehetségesnek, az eredmény oroszlánrésze a szorgalomnak köszönhető. Kelj fel korán és tegyél minden nap legalább egy kicsit a célodért. Habár ezek a mondhatok átcsúsznak a klisék birodalmába, mégse tudok nagyon elhatárolódni tőlük az igazságtartalmuk miatt. A legjobb tanács, amit adhatok: gyakorolj rengeteget! Én is épp azt csinálom. 😉

élet értelme | www.thepuur.com

 

Save

Save

RelatedPost2 thoughts on “mit kezdjek magammal, avagy az élet értelme”

  • Tetszik ez az írás!!! Néha kicsit ilyesztő jobban megismerni magunkat, de mindenképpen hasznos a tovább fejlődés szempontjából. 🙂

    • Nagyon örülök, hogy tetszik! Tényleg félelmetes, de ugyanakkor felszabadító is szembenézni a valósággal – néha muszáj a saját boldogságunk érdekében. Remélem ezáltal kevesebb “Mi lett volna ha…?” kérdéssel kell megküzdenünk a jövőben. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.