nyaralás és stressz: így éld túl

nyaralás és stressz: így éld túl

 Az az állítás, hogy a mindennapok tele vannak feszültséggel, olyan triviális, mint az, hogy ablakpucolás után esni fog az eső. Viszont arról már sokkal kevesebb szó esik, hogy a pihenés és a nyaralás mennyi idegeskedéssel jár. Márpedig nem kevéssel, lássuk be. Új helyek, új feladatok és váratlan kihívások: mind-mind potenciális strigula a stressz-listán. Számomra például borzasztóan sok aggódással töltött percet jelent, hogy vajon mindent elpakoltam-e, amit kellett, mindent elvégeztem-e, amit lehetett, és még sorolhatnám. Valószínűleg túl maximalista vagyok ezen a téren is, és emiatt viszonylag gyakran fullad totális idegösszeomlásba a nyaralás előestéje. Ilyenkor szomorúan, üveges tekintettel ülök egy félig megpakolt bőrönd fölött és győzködöm Pétert, hogy inkább maradjunk itthon, hiszen úgysem tudunk mindennel elkészülni időben. Még jó, hogy nem hisz nekem ilyenkor.

Univerzális megoldás

Nyilván van jó néhány tipp arra, hogy milyen trükkökkel lehet átállítani az agyunkat nyaralás-üzemmódba, talán majd egyszer ki is próbálom őket, de most egy sokkal univerzálisabb trükkel kapcsolatban szeretném megosztani a tapasztalataimat veletek. Egyik nap azt a tanácsot kaptam, hogy próbáljak meg pozitívan állni a stresszhez. Tekintsek a problémákra kihívásként és ünnepeljek meg minden kis eredményt, amit elérek a velük való küzdelemben. Fárasztó ügyfelek a munkahelyen? Ahelyett, hogy otthon még bosszankodnék rajtuk egy sort, dicsekedjek el azzal, hogy milyen jól kezeltem őket. Majdnem nekem jött egy autós az utcán? Szitkozódás helyett legyek büszke arra, hogy remekül megoldottam a veszélyes helyzetet.

IMG_3369

Hiszen a stressz körülvesz minket, állandóan ott van minden apróságban, változásban, emberi kapcsolatokban, félrecsúszott nyakkendőben. Unalmas is lenne az élet nélküle, úgyhogy az ideális cél nem is az, hogy kikerüljük, hanem az, hogy megtanuljunk bánni vele. Szóval jöjjenek hát azok a nyaralós aggodalmak, a ki nem kapcsolt gázsütők, az el nem pakolt fürdőruhák és a tolongó turisták! Mindennel meg tudunk küzdeni, nem? Legyünk is rá büszkék, utána pedig annál jobban esik a fagyi is. 😉 

Egy egyszerű példa

Mint minden ösztönös reakció levetkőzését, ezt sem lesz könnyű elsajátítani, tisztában vagyok vele. Viszont nem is olyan rég egész jó eredményt értem el: a múlt hétvégén elmentünk a XII. Tihanyi Levendula Fesztiválra, hőségriadó volt és hatalmas tömeg, ráadásul még az ollót is otthon felejtettem, amivel a levendulákat kellett volna vágni. De  végig próbáltam észben tartani, hogy a hozzáálláson múlik minden, a pozitív attitűd pedig meghozta a várt sikert, hiszen végül nagyon jól éreztem magam, hatalmas élmény volt. Ezúton is megdicsérem magam érte, ahogy mindenki mást is, aki a képes erre. 🙂 Próbáljátok ki ti is, dobjátok fel a környezeteteket is, nyaraláson vagy munkában, éljen a bajnok-hozzáállás! 

nyaralás és stressz | www.thepuur.com

nyaralás és stressz | www.thepuur.com

13555992_1432566063435950_1491890929_o

 

RelatedPost3 thoughts on “nyaralás és stressz: így éld túl”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.