az őszi fáradtság igazából a barátod: így hallgass rá

az őszi fáradtság igazából a barátod: így hallgass rá

Az ősz beköszöntével mindig megjelennek azok a cikkek, amik az őszi fáradtság leküzdésére biztatnak – és én általában el is olvasom őket, buzgón és reménykedve. Mert ősszel hajlamos vagyok lerobbanni: megfázni, nyűgösködni, a feladatokat még jobban tologatni magam előtt, mikor épp mi. Ezekkel együtt azonnal jön a bűntudat is, hiszen a világ nem fog lelassulni, a teendők listája rövidülni csak azért, mert fáradékonyabb és motiválatlanabb vagyok. Tehát változtatni kell magamon, mégpedig sürgősen, nem?

Nem feltétlenül.

Túl magas elvárások

Idén más a helyzet, pedig a körülmények ugyanazok. Most is érzem az alattomos lustaságot reggelente, esténként egyre kevésbé vagyok jókedvű, a hétvége nem elég, a megfázós nyavalyák nehezen múlnak. Rá is kerestem gyorsan, hogy mivel orvosolhatnám mindezt és akkor villámcsapásként ért a felismerés az egyik cikk kapcsán: én épp szembe próbálok menni a természettel. Ugyanis a napfényes időszakok csökkenése idézi elő a szervezetünkben a melatonintermelés fokozását, emiatt szeretnénk tudattalanul többet pihenni és aludni. Mi pedig igyekszünk ellenállni, pörögni tovább, kizsigerelni magunkat, aztán csodálkozunk, ha hosszabb távon nem fenntartható ez a tempó. Még a versenylovakat is pihentetik két évad között, de mi magunknak nem engedjük meg ezt, mert az luxus. 

Tehát az őszi fáradtság tünetei valójában a testünk jelzései, amik segítségével figyelmeztet arra, hogy itt az ideje egy kicsit lelassulni. Természetesen a megoldás nem az, ha átesünk (a pihentetett) ló túloldalára, nem kell téli álmot aludni, de érdemes átvenni az évszak ritmusát, figyelni a testünk jelzéseit és töltődni ahogy lehet. Vegyünk példát a dánokrólahol az őszi-téli tempóváltás a kultúra elfogadott és nagyra becsült része.

9 tipp a feltöltődéshez

Úgy gondoltam, hogy a legjobb az lesz, ha összeírom az őszi fáradtság kapcsán jelentkezett tüneteimet és megnézem, hogy pontosan mit jeleznek. Ezután összeállítottam egy listát azokról a dolgokról, amik segítenek feltöltődni azáltal, hogy a problémáim okát és nem a tüneteket szüntetik meg. Meglátjuk, hogy beválik-e a terv, de addig is megosztom veletek is, hátha ti is hasznát tudjátok venni. Íme:

 1. Lassulj le.
  Vegyél egy nagy levegőt a hasadba, engedd el azt a tévképet, hogy a multitasking hatékonyabbá tesz. Fogadd el, hogy kicsit lassabb vagy, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozol és azt is, hogy rendben van, ha kevesebb dologra jut idő. Ne akarj mindenhol túlteljesíteni, állandóan aktív programokat szervezni a szabadidődre is. Időnként belefér, hogy csak ülj egy bögre tea mellett és nézd a gyertya lángját percekig. Vagy órákig olvass a házimunka kipipálása helyett.
 2. Aludj többet.
  Figyeld meg, hogy mennyi alvásra van szükséged ahhoz, hogy jókedvűen ébredj. Ha 9 óra akkor 9 óra, semmi gond, menj korábban aludni, ne hétvégén hozd be a lemaradást. (Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem ezt iszonyú nehéz betartani, de dolgozom az ügyön.)
 3. Kapcsolj ki – mindent.
  Este már nem érdemes netezni, nemcsak azért, mert a monitorok és kijelzők fénye eltolja a belső óránkat. Én nem tudok teljesen “jelen lenni” bekapcsolt számítógép mellett vagy a telefonomat figyelve, elkezdek össze-vissza olvasgatni, dolgozni, legrosszabb esetben azon merengeni, hogy mások mennyivel jobabk nálam (köszi Facebook). Egyébként se tesz jót ez a hozzáállás, de a lefekvés előtti 1 órában még kevésbé szerencsés megadni magunkat neki.
 4. Még több (természetes) fényt!
  Nem hiába terjedt el a fényterápia Skandináviában (a túl hosszú, és túl sötét telek országában). Jó hatással lehet a közérzetünkre még több szabadban töltött idő, de nem megvetendő a gyertyák hangulatjavító hatása sem. Íme egy indok arra, hogy miért nem tart ki egy télen át az a 100-as csomag sima és a három zacskó illatos teamécses, ami itthon van. 🙂
  az őszi fáradtság a barátod | www.thepuur.com
 5. Mozogj minél többet.
  Habár az időjárás egyre kevésbé csalogató, mégis rengeteg energiát adhat egy séta, kirándulás, fél óra jóga, vagy akármelyik sport. Én is nehezebben veszem rá magam, de mindig lehet találni olyan motivációt, ami átlendít a nehezén. 
 6. Ne hanyagold el a barátokat.
  Hajlamosak vagyunk bekuckózni, kizárni a külvilágot, ami néha kell is (ld. első pont), de itt is fontos az egyensúly. Eljött a gyönyörű erdei kirándulások és a benti programok ideje: közös főzés, társasjáték, forralt bor, mozi, stb. Egyik barátunk még nyáron megígérte, hogy rendezünk egy májkrém-partit, azt hiszem, itt az idő. 🙂
 7. Vitaminpótlás
  Szerencsére az egészséges táplálkozás szerves része a mindennapjaimnak, maximum a gyümölcsökkel való kapcsolatomon lehetne még javítani valamennyit, a zöldségekkel ellentétben valahogy nem kívánom őket túl gyakran, de valószínűleg ez is csak szokás kérdése. Elvileg kiegyensúlyozott táplálkozás mellett – néhány kivétellel – nem is kell plusz vitaminkészítményt bevinni. Ilyen kivétel a D-vitamin, emellett hasznos lehet a cink is, ami a megfázás ellen véd. Ennél a pontnál is igaz, hogy érdemes figyelni a testünk jelzéseit.
 8. Hidratáltság
  Már a minimális szintű kiszáradás (amit talán meg sem érzünk) hatással van a koncentrációs készségeinkre. A szomjúság kezdetét nem érdemes megvárni, mert akkor már fellépett a hiányállapot, inkább tanítsuk meg magunknak a rendszeres ivást.
  Az se mindegy, hogy mikor és mit iszunk, például koffeint tartalmazó italt akkor érdemes fogyasztani, amikor a kortizolszintünk alacsonyabb, tehát délelőtt 10 és 12, illetve délután 14 és 17 óra között. Kora reggel nem érdemes, mivel a szervezetünk kortizollal “ébreszti” magát, aminek a termelését kiiktatjuk, ha koffeint iszunk. 
 9. Inspiráló zene
  Bármikor jó választás, főleg ha az ember még énekel is mellé. 🙂 Én most épp ezt hallgatom.

A lényeg azt hiszem az, hogy több türelmet és empátiát tanusítsunk saját magunk felé. Ti hogyan kényeztetitek magatokat ősszel?

RelatedPost3 thoughts on “az őszi fáradtság igazából a barátod: így hallgass rá”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.