stresszmentesebb nyaralás: néhány hasznos tapasztalat és tipp

stresszmentesebb nyaralás: néhány hasznos tapasztalat és tipp

Miután az összes ismerősömnek és a családtagjaimnak is beszámoltam a B-kategóriás komédiába illő, ám szerencsére azért katasztrofálisnak nem nevezhető nyaralásunkról, eszembe jutott, hogy itt az ideje levonni a tanulságokat. És ha már itt tartunk, akár egy új bejegyzést is kanyaríthatok belőle: tanulságul magamnak és másoknak, akik éppen lelkesen várják azt a jól megérdemelt pár napnyi szünidőt. Tavaly már írtam egy rövid cikket a stresszmentes nyaralás trükkjeiről, de idén (sajnos?) nagyon sokat tanultam, szóval indokolt az új poszt. Tehát következzék az összefoglaló azokról a tippekről, amik véleményem szerint fontosak lehetnek a stresszmentesebb nyaralás kivitelezésében. (A bejegyzés végén pedig találtok pár mondatot arról, hogy mire érdemes készülni, ha végig szeretnétek csinálni a Parenzanát.)

 1. Tisztázd előre, hogy mit vársz magadtól, a társa(i)dtól és a nyaralástól!

  Nem mindegy, hogy milyen igényekkel vágunk neki az útnak: van, aki az aktív feltöltődést részesíti előnyben, mások felelősségmentes nyaralásról álmodoznak, ahol semmilyen döntés vagy tevékenység nem nehezedik a vállukra. Én azt a hibát követtem el, hogy isteni megváltásként tekintettem arra az 5 napos bicajtúrára, ami egy féléves extrémebb, és nagyon fárasztó időszakot követett. Azt gondoltam, hogy most majd gyorsan kipihenem az elmúlt hónapok fáradalmait, kvázi mindent egy lapra tettem fel. Ahelyett, hogy – egy bölcs tanácsot megfogadva – rápihentem volna a nyaralásra, hogy jelen legyek és ne attól várjam a feloldozást, hulla fáradtan és felkészületlenül “estem be”, aminek meg is lett az eredménye. Kulcsfontosságú tisztában lennünk a saját állapotunkkkal és azzal, hogy mit követel tőlünk a vakáció, hiszen a programokon simán lehet alakítani, ha már tudjuk, hogy az adott pillanatban mire van szükségünk. Utólag keseregni a történteken: ez senkinek sem segít.

 2. Tervezz előre, hogy minél kevesebb döntést kelljen helyben meghozni.

  Bármilyen furán hangzik is, már a legapróbb döntések meghozása (mit vegyek fel? mi legyen az ebéd? elmenjünk ma bevásárolni?) egy csomó energiát vesz el. Pedig a nyaralás számtalan döntéshelyzet elé állít, hiszen általában a szokásos környezetünktől és napi rutinunktól eltérő kikapcsolódást választunk. Ezért jelentősen megkönnyítheti a dolgunkat az, ha akkurátusan megtervezzük a nyaralás fő pontjait. Nem arról van szó, hogy percre pontosan be kell táblázni a napot, sokkal inkább egy döntési struktúra kialakításáról. Például ha az a kérdés, hogy aznap várost nézzünk vagy a parton/szálláshelyen passzív kikapcsolódással töltsük-e a napot, vezessünk be előre egy szabályt: ha 11 után kelünk fel, maradjunk a szálláshelyen vagy ha 25 fok fölé megy a hőmérséklet, kimegyünk a partra, stb.

 3. Legyen mindig egy B-terv/esőnap/stb.

  Nagyon megnyugtató, ha az ember tisztában van vele, hogy az előre eltervezett program nincs kőbe vésve, bármikor “kiszállhat” és kvázi szabadságra mehet a szabadságból. Mi elkövettük azt a hibát, hogy fix programunk volt mind az 5 napra, ráadásul még az is kötött minket, hogy mindegyik nap egy adott távot kellett teljesíteni biciklin – és már a második napon világossá vált, hogy ez egy hatalmas csapda. A szállások lefoglalva, az óra ketyeg, mi meg igyekszünk letudni a távot, amit már senki sem élvez. Végül némi szerencsé(tlenség)nek és ügyességnek köszönhetően pénzveszteség nélkül át tudtuk szervezni az utolsó napunkat – és nem mellesleg ez volt a legjobb talán mind közül – de most már biztos vagyok benne, hogy legközelebb egy lazább keretekkel bíró, rugalmas programokkal rendelkező nyaralást fogok szervezni.
  stresszmentesebb nyaralás néhány trükk segítségével #thepuur #stressz #nyaralás

 4. Vegyél bele a programba valami olyasmit, ami teljesen eltér a hétköznapi rutintól.

  Annak ellenére, hogy nem volt felhőtlen az utazásunk, mégis hálát adok azokért a napokért, amiket a számítógéptől távol, biciklizéssel és improvizálással töltöttem. Annyira sűrű volt a program és annyira eltértek a helyzetek a megszokottól, hogy időm sem volt a munkahelyi dolgok, a félbehagyott háztartási teendők vagy az egyéb, mindennapokra jellemző problémákon töprengeni. A tapasztalat azt mutatja, hogy az aktív pihenés (túrázás, biciklizés, városnézés, evezős kirándulás) jelenti a legjobb kikapcsolódást számunkra – de természetesen a komfortzóna határai egyénenként változnak.

 5. Merj visszajelzést adni a társa(i)dnak!

  Legyen szó akár gyerekkorotok óta tartó barátságról vagy több év(tized)es párkapcsolatról, a partnered biztos, hogy nem gondolatolvasó. A nyaralás általában új helyzetekbe “kényszerít” minket, amikről nem triviális, hogy hogyan tetszik nekünk vagy másoknak. hogyan reagálunk rá. Ha magunkban tartjuk a frusztrációnkat, igényeinket vagy kételyeinket, az senkinek sem használ. Merjük kimondani, hogy nekünk valamiből több/kevesebb/más kell, vállaljunk felelősséget a saját boldogságunkért.

 6. Készüljünk fel váratlan és “internetmentes” helyzetekre is!

  Sajnos mi naivan úgy gondoltuk, hogy mindenhol lesz térerő, wifi és/vagy mobilnet. Általában megoldottuk a problémákat ezek nélkül is, de mégis nagy biztonságérzetet nyújtott volna, ha nem vesszük adottnak a technika vívmányait. Lehet, hogy csak velünk fordul elő, bár kétlem, hiszen minél fiatalabb generációról van szó, annál inkább igaz, hogy adottnak tekintjük az információk non-stop elérhetőségét.

 7. Fogadjuk el, hogy nem lesz tökéletes a nyaralás.

  Semmi értelme hatalmas elvárásokat támasztani, hogy aztán a csalódás keserű mellékíze hassa át az élményeinket és emlékeinket. Sokkal jobban járunk, ha ehelyett inkább a kíváncsiság jegyében telik a szünidő: legyünk kíváncsiak az új környezetre, az új benyomásokra, utazópartnere(i)nkre és saját magunkra is.

stresszmentesebb nyaralás tippek #thepuur #nyaralás #stressz

Pár mondat a Parenzanaról

Izgatottan vártam a nyaralást, többek között annak helyszíne(i) miatt is: a Parenzana útvonalát terveztük végigtekerni bicajjal, ami nem más, mint egy monarchiabeli kisvasút nyomvonalán kialakított (elvileg biciklizésre alkalmas) túraösvény. Triesztből indul, Szlovénián keresztül végül a horvátországi Porecbe érkezik az út. Tehát a gyönyörű és változatos környezet adott: van benne tengerpart, hegy, középkori vársokák, finom ételek és rengeteg napsütés. A nyaralás előtt elolvastam egy csomó leírást és több videót is megnéztünk, de sajnos mégsem úgy sikerült az egész, ahogy azt vártuk. A fenti tippeket az alábbi tanácsokkal tudnám még kiegészíteni azok számára, akik szintén tervezik a Parenzana teljesítését:

 • Hiába hencegnek azzal sokan, hogy 1-2 nap alatt végig lehet csinálni, ha nem vagy gyakorlott kerékpáros vagy élsportoló, akkor legalább 4-5 naposra tervezd az utazást, mert a szintkülönbségek lassítják a haladást. Ha jó kondiban vagy, akkor még így is előfordulhat, hogy inkább teljesítménytúrának éled meg a kirándulást.
 • A részletes térkép elengedhetetlen, mivel több olyan szakasz van, ahol nincs egyértelműen kitáblázva, hogy merre vezet tovább az út. Esetünkben nem kevés idő ment el a térképeink összefésülésével, útvonalak újratervezésével. Volt olyan nap, amikor kétszer annyi utat tettünk meg, mint amennyit terveztünk, méghozzá a sok eltévedés miatt.
 • A szlovéniai szakasztól kezdve köves-murvás úton kell haladni, ami egy újabb nehezítés: nem mindegy, hogy milyen bicajt használ az ember, illetve érdemes a defektekre is felkészülni.
 • Többször is kénytelenek voltunk forgalmas úton közlekedni, ezért javasolt a mellény és a lámpa bekészítése a csomagba.
 • Ez már egy szubjektívebb dolog, de: csapatban utazni lassú. Ha nem egyedül vagy párban tervezed teljesíteni a Parenzanát, számolj azzal, hogy az elindulás/étkezés/szünetek időtartama hosszabb lesz a vártnál.

Nagyjából ennyi, remélem sikerült másoknak is segíteni a cikkel – én sokat tanultam az egészből. Te milyen tippekkel egészítenéd ki a listát, számodra hogy valósult meg a stresszmentesebb nyaralás? Írd meg itt kommentben, vagy Facebookon – tanuljunk együtt. 😉

RelatedPostVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.