one little word: egyszerű, de hatásos újévi fogadalom

one little word: egyszerű, de hatásos újévi fogadalom

Tavaly kipróbáltam egy újfajta típust az újévi fogadalmak közül, amit az angol nyelvű országokban “one little word” (magyarul egy kis szó) koncepciónak neveznek. A módszer lényege az, hogy nem fogadalomlistát ír az ember, hanem kiválaszt egy szót vagy gondolatot, ami vezérfonalként vagy mottóként szolgál az elkövetkezendő évben. Kicsit leegyszerűsítve tehát választunk egy szót, és aztán ennek a szónak a szellemében élünk, hozunk döntéseket, reflektálunk az életünkre, figyeljük magunkat és a világot az év során. A saját “one little word”-ünk lehet bármi, a leggyakoribb példák közé szerintem az egészség, változás, elfogadás és a fejlődés sorolható.

A módszer – ahogy azt a fenti leírás is sejteti – nagyon egyszerű és valószínűleg sokkal könnyebben betartható, mint egy hosszúra nyúlt lista arról, hogy mi mindenen szeretnénk változtatni röpke 12 hónap alatt. Mégis nagyon hatásos lehet, ha tartjuk magunkat hozzá. Ha választunk egy könnyen megjegyezhető, számunkra mégis fontos tartalmat hordozó szót, és felidézzük azt a nehéz helyzetekben, sikerek elérése után, borongós és unalmas napokon, vagy bármikor, amikor szükségét érezzük, talán adhat egy olyan plusz löketet, amit egy pontokba szedett (időnként szemrehányóan felettünk lebegő) újévi fogadalomlista nem tud adni. Szóval szerintem érdemes adni neki egy esélyt, nekem nagyon tetszik a koncepció.

Bővebben a “one little word” projektről itt olvashattok az ötletgazda oldalán, ahol további tippeket és ötleteket is közzétettek angolul.

One little word mások szemével

Megkértem 3 bloggertársamat, hogy működjenek közre ennél a bejegyzésnél és meséljenek arról, hogy nekik mik a tapasztalataik vagy gondolataik a “one little word” módszerrel kapcsolatban. Nagyon inspiráló volt olvasni az írásaikat, rögtön éreztem magamban is a sürgetést, hogy itt az ideje hozzálátni az előző év kiértékelésének (van mit: nálam rengeteg változás történt) és az új év megtervezésének. Remélem ti is örömötöket lelitek a lenti írásokban!

egyszerű, de mégis hatásos újévi fogadalom: one little word #újév #2018 #fogadalom #motiváció #minimalizmus #onelittleword

Andi, Girl Power! blog

“Nem tudom ma már egyetlen szóban meghatározni, mi lesz, vagy mit szeretnék jövőre. Tíz évvel ezelőtt talán még voltak ilyen konkrétumok az életemben. Vágyak és álmok, hogy ki leszek, mi leszek egy év múlva, a következő évemben, mostanra azonban egészen másképpen gondolok terveimre, önmagamra.

Éppen ezért újévi fogadalmam sincs, van azonban egy hosszú, bővülő listám, amely elsősorban az önismeretre, és a világgal való kapcsolatomra fókuszál. Nem, nem arról van szó, hogy nincsenek terveim, már hogy ne lennének. Vannak például egészen aprók is (lakás átrendezése, felújítás, ilyen-olyan továbbtanulás, utazás, hol, hogyan, hova, mikor, és ennél még sokkalta nagyobbak is, munka területén, családi ügyek elsimítása), de ma már nem szabok magamnak kereteket. Vannak céljaim, de tudom, az élet néha máshogy dönt. És végre, végre, végre megtanultam hagyni. Na és örülni annak, aminek kell, miközben egy-egy dologért mégis képes vagyok küzdeni. Mert célkitűzés az kell, hiszen felemel, visz előre.

Ám mégis, az én szavam idén, és jövőre is: szabadság.

Élni és élni hagyni.

Tervezni, és fogadni egyben, ami jön.

A vágyak és tettek szabadsága, hogy minden történjen akkor, amikor tud, amikor képes vagyok rá befogadni, vagy épp, amikor képes vagyok maximális erővel teljesíteni a saját magam által felállított célokat. De szabadon. Úgy, hogy megéljem az élet minden pillanatát, görcsök, akarás nélkül.”

Andi blogját itt találjátok.

egyszerű, de mégis hatásos újévi fogadalom: one little word #újév #2018 #fogadalom #motiváció #minimalizmus #onelittleword

Ildi, Greenway Design

“One little Word – Megújulás

Számomra az év végi pihenés és lezárási szakasz, valamint az új év megtervezése egymástól teljes mértékben elválaszthatatlan dolgok, hiszen január elsején nem egy teljesen új életet kezdek, hanem folytatom az eddigi dolgaimat, csak új célokat építek be és javítom a hibáimat. Megújulásnak hívom, mely egyben a vezényszavam is 2018-ban.

Az újév mindenképpen összekapcsolódik az újrakezdés fogalmával, így számomra ez egy ideális időszak az elmélyülésre, önértékelésre.

Mit hibáztam?

Milyen eredményeket értem el?

Mit tudok javítani?

Mit kell abbahagynom?

Mit kell elkezdenem?

Ebben az időszakban szoktam „finomítani” a céljaimon, hiszen nagyon jól tudom, hogy minél jobban összpontosítok és szűkítem az elérni kívánt célokat, annál jobban tudok koncentrálni és így az eredmény is biztosabb.

Ezek a célok természetesen több kisebb pillérre támaszkodnak, melyek egymással sokszor nagyon szoros kapcsolatban vannak.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsenek konkrét elképzeléseim. Meglátásom szerint a 21. században nagyon nehéz „véletlenül” eredményesnek lenni. Felgyorsult világunkban hiba arra várni, hogy valaki majd „felfedezi” bennünk azokat a képességeket, melyekkel mi magunk is tisztában vagyunk. Mutassuk meg magunkat akár egy teljesen új oldalunkról!

Sokszor kérdezik tőlem, hogy a GreenWay Design indulásakor is pontosan tudtam- e hogy mit akarok. A válaszom: nem.

Akkor csak annyit éreztem, hogy az életem elérkezett egy olyan pontra, ahol meg kell mutatnom önmagam. Fogalmam sem volt, hogy merre induljak, csak kellett a „megújulás”, mely 2018-ban is hatalmas jelentőséggel bír számomra.

Egyetlen szó – megannyi értelmezés. Már-már közhelyszerű a „megújulás” fogalma, ám nekem mégis összefoglalja a 2018-as év összes célját, hiszen folytatom, amit elkezdtem, de újabb és újabb alapokra emelem az eddigi eredményeket. 3 éves a GreenWay Design, mely idő alatt rengeteget tanultam dekorról és lakberendezésről; iskolapadban és azon kívül is.

Gyermeki lelkesedésem a kreatív, teremtő munkák iránt biztosan töretlen marad, tudatosságomat azonban még inkább beépítve fogom tovább járni utamat.”

Ildi honlapját itt találjátok.

egyszerű, de mégis hatásos újévi fogadalom: one little word #újév #2018 #fogadalom #motiváció #minimalizmus #onelittleword

Kinga, The Mokka Pot blog

Sokat gondolkodtam azon, hogy mi legyen a szavam a következő évre (erről a One Little Word projektről is csak most hallottam először), mi az, amire nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni. 2017 nem az éévem volt, testileg és lelkileg is megviselt egy csomó dolog, ezeken szeretnék túllendülni 2018-ban, ennek fényében pedig az egészség szót választom a jövő évre.

2018-ban szeretnék jobban odafigyelni magamra és a testi-lelki egészségemre.

Sajnos azzal az egészségügyi dologgal, ami ennyire elrontotta a 2017-et, nem igazán tudok mit kezdeni (és az a számtalan orvos sem, akinél eddig jártam), ezt el kell fogadnom. Viszont mindent megpróbálok azért megtenni, hogy jobban érezzem magam: többet sportolni, elkezdeni újra tanulni, kevesebbet idegeskedni, kevesebbet panaszkodni, kevesebbet morogni és veszekedni, többet nevetni, jobban és többet pihenni és még többet olvasni. Ezekre fogok fókuszálni 2018-ban. :)”

Kinga blogját itt találjátok.


Ha még nem tettétek meg, kövessetek minket Facebookon is, ahol nemcsak az itt megjelenő bejegyzéseket tesszük közzé, de általatok küldött képeket, vicces kulisszatitkokat, más oldalakon talált hasznos és szórakoztató írásokat, recepteket és tippeket is!

RelatedPost1 thought on “one little word: egyszerű, de hatásos újévi fogadalom”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.